چیلر چیست؟
چیلر سیستمی است که با استفاده از سیکل تبرید تراکمی یا سیکل تبرید جذبی گرما را از مایع میگیرد. این مایع سرد شده میتواند در تجهیزات تهویه مطبوع مانند هواساز و فن کوئل استفاده شود. گرمای گرفته شده از آب میتواند به محیط داده شده و یا برای افزایش بازدهی، در کاربردهای گرمایشی استفاده شود.
گاز مبرد چیلرها در کندانسور با سه روش آب خنک، هوا خنک و تبخیری، خنک کاری میشود.
کاربرد چیلر
چیلر در دو حوزه تهویه مطبوع و صنعتی کاربرد دارد.
چیلر تهویه مطبوع
در کاربرد تهویه مطبوع، آب سرد شده در چیلر برای سرد کردن و کاهش رطوبت هوا در واحدهای اداری، صنعتی و تجاری متوسط تا بزرگ استفاده میشود.
چیلر صنعتی
در کاربرد صنعتی، آب سرد شده برای خنککاری کنترل شده محصولات، مکانیزمها و ماشین آلات کارخانه استفاده میشود. برای مثال، چیلر صنعتی در صنایع پلاستیک، قالبسازی، ریختهگری، صنایع شیمیایی، صنایع غذایی، صنایع دارویی و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
چیلر تراکمی چیست ؟
چیلر تراکمی بر اساس تراکم گاز مبرد، عمل سرمایش را انجام میدهد. ابتدا فشار گاز توسط کمپرسور افزایش یافته و سپس وارد کندانسور شده و با از دست دادن حرارت، به مایع تبدیل میشود و سپس از طریق شیر انبساط و کاهش دما و فشار، وارد اواپراتور شده و گرمای آب در مجاورت با اواپراتور را میگیرد. در نتیجه آب سرد شده در چیلر تولید میشود.
اجزای چیلر تراکمی
چیلر تراکمی قسمت های مختلفی دارد که مهمترین آن ها عبارتند از: کمپرسور، کندانسور، اواپراتور، شیر انبساط، لرزه گیر، تابلو برق.
شکل زیر، سیکل تبرید تراکمی را به صورت خلاصه نمایش میدهد.
چیلر جذبی چیست؟
مبنای کار چیلر جذبی و تراکمی یکسان میباشد با این تفاوت که از روش دیگری برای افزایش فشار گاز خروجی از اواپراتور با هدف انتقال به کندانسور استفاده میشود. بخار آب پس از اواپراتور، توسط مایعی مانند لیتیوم بروماید جذب میشود. محلول مایع جذب کننده و آب به وسیله پمپ به مولد حرارتی انتقال مییابد. سپس این محلول گرم میشود و در نتیجه، آب محلول، بخار شده و وارد کندانسور میشود. بقیه سیکل همانند سیکل تراکمی انجام میگیرد.
از گرمای اتلافی در سایر منابع میتوان به عنوان مولد حرارتی استفاده کرد که باعث افزایش بازدهی میشود.
اجزای چیلر جذبی
چیلر جذبی قسمت های مختلفی دارد که مهمترین آن ها عبارتند از: جذب کننده، مولد بخار، کندانسور، اواپراتور، شیر انبساط، لرزه گیر، تابلو برق.